Poziv za prijavu na radionicu “Ugljikov dioksid (CO2) – značaj u (mikro)klimatskim procesima i kako ga pratiti”

Radionica za stručnjake iz sektora zaštite prirode i istraživače

Brzi info

Lokacija: Pećinski park Grabovača, Perušić

Datum i trajanje: Petak, 4.10.2024., 1 dan

Kotizacija – nema

Broj sudionika je ograničen na 20.

Prijave: putem Google obrasca na https://forms.gle/hFQ9kDBPpxp88r5n9

PDF letak radionice – preuzimanje

Organizatori:

Organizacijski odbor: N. Buzjak, J. Milković, D. Paar

Ova radionica podržana je od strane Hrvatske zaklade za znanost i Javne agencije za raziskovalno dejavnost R Slovenije u okviru bilateralnog slovensko-hrvatskog projekta “Dinamika i distribucija CO2 u krškoj vadoznoj i epifreatičkoj zoni (CARDIKARST)”, IPS-2022-02-2260.


Radionica će se održati u Perušiću i Pećinskom parku Grabovača (spilja Samograd – turistička spilja s uređenom stazom i rasvjetom). Za terenski rad u spilji potrebna je terenska obuća i odjeća. Temperatura spilje je u rasponu od 6 do 8°C. Organizator će za sudionike osigurati kacige s rasvjetom.

Sve informacije o spilji možete dobiti u Pećinskom parku Grabovača: Kontakt – Pećinski park Grabovača (pp-grabovaca.hr) i e-mail N. Buzjaka.

Radi naglaska na interakciji između predavača i polaznika, broj sudionika je ograničen na 20. Prijave se obavljaju putem Google obrasca: https://forms.gle/hFQ9kDBPpxp88r5n9

Polaznici će o prihvaćanju prijave biti obaviješteni e-mailom najkasnije do 10. rujna 2024. Pri odabiru sudionika vodit će se računa o što boljoj zastupljenosti različitih JU i institucija. Hvala na razumijevanju.


Tema radionice

Upravljanje speleološkim objektima kao zaštićenim dijelovima prirode i lokalitetima ekološke mreže Natura 2000 zahtijeva sustavno prikupljanje, analizu i interpretaciju podataka. Svrha je razumijevanje stanja i trendova vezanih uz direktne i indirektne antropogene utjecaje, klimatske promjene te druge pritiske i prijetnje kako bi se smanjili rizici za prirodnu baštinu te poduzele potrebne mjere očuvanja i upravljanja. To uključuje identificiranje ključnih značajki koje je potrebno pratiti, odabir metodologije prikupljanja podataka, dinamiku praćenja (monitoringa) i odabir lokacija izvan i unutar speleoloških objekata kako bi se dobili reprezentativni podaci za znanstvene analize, kvalitetno upravljanje i osiguranje kvalitetnih usluga ekosustava.

Kroz suradnju javnih ustanova i znanstvene zajednice bitno je osigurati standardizirane protokole za prikupljanje podataka kako bi se osigurala usporedivost kroz vrijeme. Prikupljeni podaci analiziraju se kako bi se identificirali trendovi i obrasci. To uključuje statističku analizu, modeliranje i usporedbu s referentnim vrijednostima ili povijesnim podacima. Cilj je prepoznati promjene u osjetljivim staništima krškog ekosustava koje mogu signalizirati prijetnje i osiguravanje uspješnih mjera zaštite geobaštine i bioraznolikosti. To uključuje evaluaciju stanja, identifikaciju potencijalnih prijetnji, procjenu učinkovitosti postojećih mjera upravljanja i implementaciju novih. Rezultati monitoringa i odluke o upravljanju trebaju biti transparentno komunicirani s relevantnim dionicima, ali i javnošću koja mora razumjeti zašto je zaštita prirodnih vrijednosti egzistencijalna potreba.


U okviru radionice za stručnjake i istraživače, nismo zaboravili niti na one na kojima je budućnost. U Osnovnoj školi Perušić održat će se edukativna radionica za učenike “Uloga ugljikovog dioksida u kršu u klimatskim promjenama”. Njen cilj je upoznati učenike s fizikalnim procesima koji utječu na klimu. Kroz primjere istraživanja u projektu CARDIKARST učenici će vidjeti kako funkcionira znanstveno-istraživački projekt i kako znanstvenici traže odgovore na važna pitanja. Kroz demonstracijske i istraživačke pokuse popularizirati će se STEM područja i karijere koje mogu biti usmjerene upravo prema praćenju i rješavanju problema vezanih uz klimatske promjene.


PREDAVAČI I DEMONSTRATORI NA RADIONICI


PROGRAM

ČETVRTAK 3. 10.

Radionica za učenike osnovne škole Perušić (informacije i voditelj: Dalibor Paar)

PETAK 4. 10.

od 9:00 – okupljanje sudionika

10:00 – pozdravi organizatora i uvodna riječ

Predavanja:

  • F. Gabrovšek: CO2 u krškom sustavu (CO2 in karst systems) – 30 min.
  • D. Paar: Važnost fizikalnih mjerenja u zaštićenim krškim područjima: metodologija, interpretacija i suradnja sa znanstvenicima – 20 min.

Pauza

  • Pennos: Maaras cave (Greece) – challenges of water temperature monitoring – 30 min.
  • Persoiu: Stable isotopes in cave science – why, where, how – 30 min.

Pauza

  • N. Bočić: Tri godine kontinuiranog monitoringa koncentracije CO2 u Gornjoj Baraćevoj špilji – 20 min.
  • N. Buzjak: Metode mikroklimatskog monitoringa – zašto, gdje i kako – 20 min.

Ručak za sudionike

Terenski rad:

  • trenutačna i automatizirana mjerenja CO2 i mikroklimatskih značajki u spilji Samograd
  • demonstracija mjerne opreme i savjeti – Iztok Miklavčič, Pileus (Slovenija)
Pileus

Napomena: raspored je podložan manjim promjenama. Sve obavijesti pratite na web stranici Radionice.